Jämför kattförsäkring

Att teckna en försäkring för katten (kattförsäkring) kan verka lite svårt till en början, men så är absolut inte fallet. Det första man ska göra är att jämföra kattförsäkringarna. På så vis kan du sedan välja den billigaste kattförsäkring för just din katt. Här presenterar vi de vanligaste försäkringsbolagens villkor och vad de olika bolagen erbjuder dig som kattägare. Här kan du helt enkelt finna den bästa kattförsäkringen för dig och din katt. Det är inte värt att vänta. Se till att din katt försäkras redan nu så att du är skyddad mot oväntade kostnader.

Med den introduktionen har vi bara ett stort råd, börja jämföra kattförsäkringar nu. Nedan hittar du respektive fördelar, självriskkostnader och eventuella rabatter du kan utnyttja för så billigt pris som möjligt.

Bäst kattförsäkringar

FörsäkringsbolagTeckna
Bought by many

Läs mer

  • Högt veterinärsbelopp
  • Lång självriskperiod
  • Medicin ingår
Självrisk:
Från 0 kronor
Rabatter:
20% varje år om din katt är frisk
Teckna nu ›
Svedea

Läs mer

  • Ersättning behandling TR (FORL)
  • Gratis veterinärbesök
  • Sveriges nöjdaste kunder
Självrisk:
Fast eller rörlig
Rabatter:
20% före 16 månaders ålder
Teckna nu ›
Moderna försäkringar

Läs mer

  • Enkel, dubbel eller trippel
  • Gratis veterinärbesök
  • Bra betyg
Självrisk:
Fast eller rörlig
Rabatter:
25% före 6 månader
Teckna nu ›
kattförsäkring

Vad är en kattförsäkring?

Om det faller sig så pass illa att din katt skadar sig, insjuknar i något eller är med om en olycka kan vård och rehabilitering kosta en hel del. Med en bra kattförsäkring skyddas du som ägare ekonomiskt när olyckan är framme. Många anser att det är precis lika viktigt att försäkra familjens katter som det är att att ha en försäkring för de andra medlemmarna i familjen. När det gäller kattförsäkringar finns det flera olika bolag att välja bland. Agria, Svedea och Folksam är bara några av dem. Gemensamt för dem alla är dock att priserna i regel är baserade på ettårsavtal. Priset och villkoren för kattförsäkringen kan alltså förändras för varje år. Ofta beror förändringarna inte bara på yttre faktorer. Ofta är det kattens ålder, skadehistorik och ras som sätter priserna. Vanligtvis finns inget “baspris” att utgå från utan kostnaden beräknas alltid individuellt. Eftersom försäkringarna skiljer sig en hel del åt kan det vara klokt att prata med en försäkringsförmedlare som hjälper till att hitta bäst kattförsäkring.

När det gäller just att försäkra katt tenderar de att öka i pris för varje år och många bolag påstår att det prisökningen är nödvändig från deras sida. Om man har flera katter eller andra saker som ska försäkras kan det dock löna sig att försäkra alla dessa i ett och samma bolag. På så sätt kan man få samlingsrabatter med mera. Hos de allra flesta bolag kan man också få rabatt om man köper en försäkring redan när katten är en unge, det kan därför vara smart kolla över sina alternativ så tidigt som möjligt. Om man vill sänka priset på sin kattförsäkring kan det också vara en bra idé att kastrera samt id-märka sin katt.

Detta ingår vanligtvis

När det gäller kattförsäkringar består de ofta av flera olika delar. Det finns dock alltid två huvuddelar och dessa är en veterinärvårdsförsäkring samt en livförsäkring. Livförsäkringen är ofta ett tillval, medan veterinärvårdsförsäkringen är obligatorisk. När du jämför kattförsäkring är det viktigt att fokusera på flera saker, vi har listat samtliga nedan.

Veterinärskostnader

Det grundligaste alternativet i en kattförsäkring täcker ofta veterinärskostander. På så sätt får du ett grundligt skydd och behöver inte oroa dig för att det ska komma dyra oväntade utgifter om din katt skulle bli sjuk eller skadad.

Livförsäkring katt

Ett vanligt tillval när man försäkrar sin katt är livförsäkring. Den ger dig ersättning om din katt oväntat skulle gå bort eller behöva avlivas. Även om det inte är en tröst kan ekonomisk ersättning underlätta en annars ganska svår situation, framförallt om det är barn inblandade som kommer sakna sin kompis.

Tillval

Utöver det mest fundamentala som ingår i en kattförsäkring går det att teckna så kallade tillval. Dessa kan ge dig ersättning och skydd emot mer specifika och udda sjukdomar. En mycket omtyckt tillvalsförsäkring för katter är den som täcker medicinkostnader vid behandling.

Vad kostar en kattförsäkring?

När man ska teckna en kattförsäkring får man lämna en hälsodeklaration och om katten är lite äldre kan man också behöva veterinärundersöka den för att få teckna en försäkring. Hur mycket man får betala för kattens försäkring beror på om den varit sjuk eller skadad innan. Det beror också på kattens kön och var i landet man bor. Det kan också vara dyrare att försäkra raskatter än huskatter.

När det gäller kattförsäkringar kan man ofta själv välja mellan olika självrisker och belopp för veterinärvård. Ju högre fast- samt rörlig självrisk man väljer, desto lägre premie kan man ofta få på sin försäkring. Om man kan välja belopp för hur hög veterinärvårdskostnad som ska ersättas kan man också höja eller sänka premiekostnaden. En innekatt behöver ofta inte lika hög ersättning som en utekatt. Om katten varit sjuk tidigare eller har syskon som blivit sjuka kan det dock vara värt att välja en högre ersättning.

Jämföra alla kattförsäkringar i Sverige

Om du är intresserad av att jämföra olika kattförsäkringar har du kommit rätt. Vi på Hejförsäkring.se jämför försäkringar och just denna specifika undersida handlar som bekant om katter. Våra jämförelser är noggranna och tydliga och vi försöker alltid presentera aktuella alternativ så transparent som möjligt.

När man jämför försäkringar för katter kan det vara bra att titta på flera olika saker. En försäkring kan nämligen ge ersättning för olika sjukdomar beroende på vilket bolag man väljer. Det finns försäkringsbolag som inte ersätter till exempel olika tandsjukdomar som FORL, med mera. Det finns också andra genetiska sjukdomar som kan vara undantagna från ersättning. Det kan betyda att man som kattägare står utan ersättning trots att man kanske har betalat och haft sin katt försäkrad under hela kattens liv. Det kan alltså vara av stor vikt att se över vilket skydd som egentligen ingår i försäkringen, och även se till att skyddet verkligen passar den aktuella katten och livsstilen.

Varför behövs en kattförsäkring?

Om något händer katten innebär en kattförsäkring bäst i test ett mycket gott ekonomiskt skydd. Med en bra försäkring kan man se till att veterinärbesöket inte blir så dyrt. Om man inte försäkrar katten kan man riskera att man inte har råd att betala veterinären och då kanske man måste avliva katten istället för att behandla den.

En katt kan skada sig oavsett om det är en innekatt eller en utekatt. Inomhus kan en katt råka äta något olämpligt, eller så kan den ramla ner från en hylla eller liknande och behöva vård. Även en innekatt kan smittas med bakterier från ägarens skor och andra tillhörigheter, och därav behöva medicin. En utekatt är dock än mer utsatt, både för bakterier och för skador. En utekatt kan bli påkörd, träffa på rovdjur eller riva sig på trädgrenar eller andra vassa föremål. Detta gör att utekatten ofta är lite dyrare att försäkra än en raskatt som bara vistas inomhus.

Teckna din kattförsäkring i dag

Ofta tecknar man inte kattförsäkringar speciellt ofta. Det är för det mesta något man gör när man köper katten, och ibland låter uppfödaren till och med en gammal försäkring följa med, och då övertar den nya ägaren bara denna försäkring. Man kan i dag dock enkelt teckna en kattförsäkring via internet. Det är en fördel om man redan innan tecknandet funderar på hur mycket man kan betala för en försäkring, samt ser över hur stor risk katten kommer att utsättas för. Det finns billigare försäkringar för katter som inte utsätts för lika stora risker. Bolag som Dina Försäkringar och If med flera ser ofta att man tecknar större och mer omfattande försäkringar till katter som reser mycket eller till utekatter som ofta är mer skadedrabbade än innekatter.

Populära frågor

Kan jag försäkra min relativt gamla katt?

Det beror på exakt hur gammalt katten är och vilket försäkringsbolag du vänder dig till. En vanlig riktlinje många bolag använder är att katter mellan sex veckor och sju år går att försäkra. Är katten i det spannet ska det vanligtvis inte vara några problem.

Kan jag resa utomlands med min katt?

Ja! Du kan vanligtvis resa utomlands med din katt mellan 15-45 dagar beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Om du ska flytta permanent utomlands med din katt rekommenderar vi att kontakta din nuvarande försäkringsbolag.

Kan min kattförsäkring upphöra?

Ja! Om din katt passerar en viss ålder kan vissa försäkringsbolag enligt sina villkor säga upp din försäkring. Ett exempel hos från Bought by Many är 9 år i jämförelse med ICA som har 13 år.