Jämför hästförsäkring

Hitta den bästa hästförsäkringen 2021

Alla har vi en älskad vän som vi håller extra kär. Oavsett om de är stora eller små, finns det inga tvivel om att man ska ta hand om dem och göra det som är djurets bästa genom att skaffa en försäkring. Många kanske undrar varför en djurförsäkring är så viktig, men likt oss människor kan hästar utsättas för olyckor och/eller bli mycket sjuka. Då är det bra att ha ett försäkringsbolag att luta sig tillbaks mot om veterinärkostnaderna skulle bli för stora.

Men vi vet likt många andra att det ibland kan vara svårt att veta vilket företag som är rätt och erbjuder bäst försäkring baserad på ditt djurs hälsa och vad för aktivitet djuret utför. Om djuret medverkar i exempelvis någon sport, tävling eller helt enkelt har någon fysisk nedsättning är det bra att ha en dyrare försäkring gentemot de djur som är friska och lever ett ganska vanligt familjeliv. Men som tur är erbjuder många olika försäkringsbolag just detta.

Denna artikel kommer hjälpa till och guida er genom att jämföra de 3 bästa försäkringsbolagen för hästförsäkringar. Vi vet att priserna kan vara höga när man har en stor vän. Därför kommer vi att jämföra hästförsäkringar för att hitta den billigaste försäkringen som passar dig bäst, oavsett vad för sysselsättning hästen utför och/eller om det är en fullvuxen eller en mindre häst det rör sig om.

hästförsäkring

Vanliga hästförsäkringar

Nedan hittar du några vanliga hästförsäkringar som används av hästägare över hela Sverige. Vi rekommenderar ingen av de nedan framför någon annan utan berättar bara grundligt vad som gäller för respektive. Även med reservation med att information uppdateras snabbare än vi hinner ändra.

Agria

Agria har ett stort utbud när det kommer till hästförsäkringar. De försäkrar alla hästar oavsett ålder, har samma veterinärbelopp hela livet ut, försäkringen gäller alla hästar i Norden och olycksfallsförsäkring för människor ingår. De fyra olika alternativen man kan välja när det kommer till hästförsäkringar är:

1. A1 Safe Standard försäkringen för vanliga ridhästar som är en heltäckande försäkring som räcker upp till 18 000 kr när det gäller ryggsjukdomar, hältor och rörelsestörningar.

2. A2 Limited är den billigaste försäkringen för hästar och omfattar endast somliga frakturer, sårskador och kolik.

3. Racing är den försäkring som inriktar sig till hästar som tävlar inom trav och galopp. Försäkringen täcker över 50 olika sjukdomar och skador.

4. Breeding den försäkringen som passar dig som har ett avelssto. Försäkringen täcker upp till 50 olika sjukdomar och skador, dock inte hältor, ryggskador och rörelsestörningar.

Man kan välja mellan både fast självrisk som finns i tre olika belopp: 1850 kr, 3500 kr, 5000 kr, men också rörlig självrisk i procentenheter: 20% och 50%. Självrisken betalas en gång varje 125 dag som hästen är i behov av veterinärbesök. Beroende på självrisken kan hästförsäkringen antingen täcka mer eller mindre av veterinärskostnaden. Man kan dessutom ha tilläggsförsäkringar om du som ägare vill ha en extra trygghet i din livsförsäkring för din vän.

Sveland

Här finns olika hästförsäkringar beroende på vad man har för typ av häst. De olika alternativen är:

1. Häst Maximal – Den största försäkringen för hästen som täcker upp till 180 000 kr.

2. Häst favorit – Täcker veterinärkostnader upp till 150 000 kr och har den lägsta självrisksperioden.

3. Häst special – Ersätter endast 20 olika diagnoser till lågt pris, men går att anpassa precis efter behov för din häst om det skulle vara så att det finns några kända sjukdomar eller skador.

Sveland erbjuder även två olika försäkringar för islandshästar med en försäkring som täcker upp till 50 000kr samt en försäkring för foster som täcker betäckningskostnader för ett uteblivet föl.

Standard självrisken för Häst maximal ligger på 4900 kr + 0kr upp till 50 000kr och 20% från 50 000kr och uppåt. Medan standard självrisken för Häst favorit ligger på 2700 kr + 20%. Självrisksperioden pågår i 150 dagar från och med första besöket hos veterinären.

Folksam

Ett annat mycket välkänt företag som erbjuder, inte bara hästförsäkringar, men också ett ganska stort utbud med många olika alternativ som är helt baserat på vad man har för häst och till vilket syfte. De erbjuder försäkringar för bland annat ridhästar, travhästar, galopphästar, ridhästar inriktade på tävling, avelshästar och “vänta föl”.

Hos Folksam kan man välja om man vill ha en så kallad försäkring “Bas” eller försäkring “Stor”, beroende på vad man har för hästtyp finns det olika valbara alternativ. Självrisksperioden innefattar 125 dagar från och med första veterinärbesöket och ligger alltid på 2600 kr + 15% av överskjutande kostnad av varje självriskperiod. Har man dessutom försäkrat sitt hem och skadeförbyggande kan man får upp till 25% rabatt på sin hästförsäkring.

Läs mer om Folksam hästförsäkring.

Andra försäkringsbolag med goda villkor

Det finns många olika varianter och företag som erbjuder hästförsäkringar efter behov och anpassning. Några andra välkända företag som erbjuder bra hästförsäkringar är bland annat IF och Dina Försäkringar. Men dessa är mer allmänna och inte lika inriktade på vilken hästtyp man har och vad för aktiviteter de utför. Därför passar dessa försäkringar bäst för de människor som endast har sina hästar för privatbruk och inte inom tävlingar och andra sysselsättningar som kräver mycket av hästens fysiska ansträngning.

IF har en självrisksperiod på 100 dagar där den lägsta självrisken ligger på 2700kr + 20% medan den högsta är 5000 kr +20%. Medan Dina Försäkringar har en självrisksperiod på 4 månader där självrisken ligger på 2000 kr + 20%

Välja rätt typ av hästförsäkring

För att kunna välja rätt hästförsäkring för sin vän är det viktigt att se över hästens hälsa. Är det en gammal häst? Har den tävlat i många år? Tävlar den just nu? Har hästen haft någon skada eller sjukdom?

När man besvarat dessa frågor är det viktigt och bra om man går igenom de olika bolagen och väljer de som lämpar sig bäst för de egna behoven. Exempelvis är Sveland, Agria och Folksam mycket bra för både hästar i vanligt privatbruk men även de som tävlar. Medan däremot IF och Dina försäkringar erbjuder en försäkring av mer generell karaktär som kanske passar bäst för de hästar som inte tävlar och hela tiden är aktiva. Det gäller att se över detta noga, läsa på och fundera ett tag innan man tecknar en försäkring. Att kunna ge din bästa vän både trygghet och god hälsa livet igenom kräver såväl eftertanke som omtanke.

Vanliga frågor om hästförsäkringar

Vad kostar en hästförsäkring?

Det finns flera faktorer som påverkar priset på en hästförsäkring. Dessa är försäkringsbeloppet, typ av försäkring, självrisk, ras och ålder. För att få exakta prisuppgifter rekommenderar vi dig att besöka valt försäkringsbolags hemsida.

Finns det flera olika typer av försäkringar för häst?

Ja! Precis som att hästar används inom olika områden finns det anpassade försäkringar. Dessa olika typer av försäkringar är för t.ex. trav- och galopphästar.